Púpava

V našich zemepisných šírkach, dĺžkach i výškach je púpava široko dostupná burina. Ak by náhodou práve nebola zoženiete ju v lekárni, najčastejšie vo zmesi s inými bylinami, no dá sa kúpiť aj samostatný koreň alebo list.

Nebudem tu prepisovať čo si o nej sami nájdete v slovenských zdrojoch, ale pozrieme sa, čo si o púpave myslí čínska medecína. Menovite budem čerpať z blogu populárneho čínskeho popularizátora tradičnej čínskej medecíny, a dobrého človeka žijúceho v Pekingu, doktora Lua Daluna.

Takže voľne citujem:
Púpava je horká, chladná (jin) a vhodná na problémy žalúdka (trávenia) a pečene (a s tým aj pre kožu, na niektoré kožné problémy je vhodná aj biela púpavová šťava aplikovaná priamo). Výborná na prečistenie organizmu. Je aj močopudná (a tým protiopuchová).
Vhodná proti prechladnutiu a bolestiam hrdla, žltým chrchľom či horúčosti (čo nemusí byť zvýšená teplota, ale nezdravé stúpanie tepla z tela do hlavy, tváre povyše líc).
Zároveň ako trávenie upokojujúca droga (liek) vhodná na slabý žalúdok a relatívne bezpečná.

Luo spomína ako počas jeho detstva sa chodilo zbierať (kopať) púpavy ako zeleninu do omáčky. Na Weibe zverejnil fotografiu jeho úspechov s domácim pestovaním púpavy na balkóne.
Pritom udáva, že cudzine ju jedávajú častejšie ako v Číne. Píše aj o západnej tradícii púpavového vína z kvetov s pozitívnym vplyvom na dlhovekosť. Púpava sa vraj v Číne odporúčala proti šednutiu fúzov a vlasov.

O čom sa asi u nás hovorí menej je schopnosť púpavy liečiť (hnisavý) zápal prsníkovej žľazy (býva spojený aj so zvýšenou teplotou), ktorý môžu poznať najmä dojčiace ženy. Dokonca, i keď to už Luo nespomína, čaj má pozitívny vplyv aj na dojčenie bez zápalu.
Ak vás čaká dojčenie v zime môžete si púpavu nasušiť do zásoby. Koreň treba najskôr umyť od zeme a potom nakrájať na kolieska. Bielu šťavu, ktorá z neho vyteká, už neumývajte.
(Ak by sa vám aj s púpavou zdalo mlieka málo, môžete skúsiť prasaciu nohu varenú so sójou, jahňacinu s fazuľou alebo vareného kapra.)

To, čo som v Luovom článku nenašiel, je falošný med vyrábaný z púpavových kvetov, ktorý si zas pamätám z mladosti ja.

Preklad a poznámky Tibor Blažko, ktorý nie je lekár. Prípadné vedľajšie účinky dopredu konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Pôvodne publikované na http://cina.exil.sk.

Kvôli spamu je diskusia uzavretá. Príspevky posielajte cez tblazko@gmail.com.

Reklamy